Zupa z pęczakiem, papryką i chorizo

Za oknem słonecznie i kolorowo. Zapragnęłam więc by i na moim talerzu było równie kolorowo. Od dawna mam ochotę na pęczak, a chorizo i papryki leżały w lodówce… Przepis tę zupę powstał zatem praktycznie sam. I bardzo dobrze bo wyszła super. Kiełbasa chorizo dodała jej wyraźnego, wędzonego smaku i sporą dawkę pikanterii delikatnie wzmocnioną kroplą Tabasco.

  • 1 l bulionu cielęcego
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok. 400 g mrożonych warzyw (u mnie mieszanka: marchewka, por, groszek zielony, fasolka szparagowa, seler korzeniowy, kalafior, brukselka, pietruszka)
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 1 kropla sosu Tabasco (dosłownie)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Do wrzącego bulionu dodaj kaszę pęczak. Zmniejsz ogień i gotuj. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz selera naciowego. Po ok. 5-10 minutach dodaj mrożone warzywa. Znów chwilę gotuj, dodaj pokrojone na plasterki chorizo. Kontynuuj gotowanie do momentu aż kasza będzie odpowiednio miękka. Na koniec dopraw  do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną Tabasco. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*