Pyszna, lekka, ale „konkretna” zupa, którą przygotowałam podczas mini-warsztatów jakie odbyły się na spotkaniu inaugurującym akcję „Dieta dla serca”. Więcej o tym projekcie napisałam w poprzednim wpisie. Zapraszam zarówno do lektury, jak i wypróbowania przepisu. Z kapusty naprawdę można zrobić dużo więcej niż kaloryczny kapuśniak na żeberkach czy kapustę zasmażaną. To fajne, wartościowe warzywo, które warto podać w towarzystwie innych warzyw i zdrowych tłuszczów.
- 1/2 główki małej młodej kapusty
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki margaryny (na warsztatach użyłam Optimę Cardio)
- 2-3 szklanki bulionu (dowolnego, ja użyłam dość aromatyczny, chyba wołowy)
- garść świeżego koperku
- świeżo mielony pieprz
- pełnoziarniste grzanki do podania
- płatki chili do dekoracji
Kapustę poszatkuj (nie musi być drobno).
Ziemniaki i cebulę obierz i dowolnie pokrój. Lekko skarmelizuj na Optimie Cardio, zaczynając od cebuli i ziemniaków. Następnie zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Po ok. 5-10 min dodaj pokrojoną kapustę. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj koperek i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem. Przed podaniem posyp grzankami i udekoruj płatkami chili.
[…] mini-danie, które dietetycy recenzowali. Na szczęście zwykle pozytywnie. Ja zrobiłam krem z młodej kapusty i koperku – błyskawiczną, zdrową zupkę, idealną na wiosnę. Jej podstawą były warzywa – cebula, […]
Kapusta jest, więc pora wypróbować to danie. Nie jadłem jeszcze kremu z kapusty, to może być pyszne doświadczenie 😉