Pomarańczowe babeczki z makiem, które piekły pod moim okiem dzieci podczas warsztatów w Ostrowach. Niemal takie same zrobiłam dla redakcji Naszego Miasta. Odjęłam im jednak mak, a dodałam polewę z ciemnej czekolady i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjnie i ogłaszam je jednymi z moich ulubionych. Zdradzę jeszcze, że rozmowa przy kawie z Naszym Miastem dotyczyła konkursu kulinarnego, który będziemy realizować wraz z BlogerChef’em. Szczegóły wkrótce, m.in. na fanpage BlogerChef’a.
- 120 g masła
- 1 szklanka cukru Demerara
- 2 jajka
- 1.5 szklanki mąki
- 1.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki olejeku pomarańczowego
- 2 łyżki suchego maku
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Pojedyńczo dodawaj jajka i dalej ucieraj. Następnie dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz jogurt i sok z pomarańczy. Na koniec wmieszaj mak, skórkę pomarańczową i olejek. Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinów lub foremek silikonowych. Piecz ok. 20 min w 175 st. C. (z termoobiegiem).
[…] ucieraneWypieki słodkieDrukujUcierane ciasto kokosowe będące fuzją mojej babki cytrynowej i pomarańczowych babeczek-piegusków. Piekłam je w foremkach muffinkowych i jednorazowej formie keksowej. Drugie rozwiązanie […]
to wszyskie są takie same najbardziej podoba mi się 2 od tyłu