Pomarańczowe babeczki – pieguski

Pomarańczowe babeczki z makiem, które piekły pod moim okiem dzieci podczas warsztatów w Ostrowach. Niemal takie same zrobiłam dla redakcji Naszego Miasta. Odjęłam im jednak mak, a dodałam polewę z ciemnej czekolady i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjnie i ogłaszam je jednymi z moich ulubionych. Zdradzę jeszcze, że rozmowa przy kawie z Naszym Miastem dotyczyła konkursu kulinarnego, który  będziemy realizować wraz z BlogerChef’em. Szczegóły wkrótce, m.in. na fanpage BlogerChef’a.

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru Demerara
  • 2 jajka
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1.25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki olejeku pomarańczowego
  • 2 łyżki suchego maku

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Pojedyńczo dodawaj jajka i dalej ucieraj. Następnie dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz jogurt i sok z pomarańczy. Na koniec wmieszaj mak, skórkę pomarańczową i olejek. Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinów lub foremek silikonowych. Piecz ok. 20 min w 175 st. C. (z termoobiegiem).

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*