Muffinki marchewkowe z nutą piernika

Muffinki, które piekłam z dziećmi podczas warsztatów w Ostrowach. Wyszły lekkie, puszyste i wilgotne. Czyli bardzo dobre 🙂 Zwykły cukier kryształ można zastąpić cukrem Demerara lub Muscavado. Dobrym pomysłem jest też dodanie orzechów, skórki pomarańczowej czy kawałków czekolady.

  • 1.5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1.5 szklanki grubo startej marchewki
  • opcjonalnie orzechy włoskie

W większej misce zmieszaj mąkę z przyprawą piernikową, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W mniejszej misce połącz olej z jajkami i jogurtem. Przelej mokre składniki do suchych. Wmieszaj marchewkę i przełóż ciasto do muffinkowych foremek. Pamętaj by nie mieszać ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*