Muffinki, które piekłam z dziećmi podczas warsztatów w Ostrowach. Wyszły lekkie, puszyste i wilgotne. Czyli bardzo dobre 🙂 Zwykły cukier kryształ można zastąpić cukrem Demerara lub Muscavado. Dobrym pomysłem jest też dodanie orzechów, skórki pomarańczowej czy kawałków czekolady.
- 1.5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1.5 szklanki grubo startej marchewki
- opcjonalnie orzechy włoskie
W większej misce zmieszaj mąkę z przyprawą piernikową, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W mniejszej misce połącz olej z jajkami i jogurtem. Przelej mokre składniki do suchych. Wmieszaj marchewkę i przełóż ciasto do muffinkowych foremek. Pamętaj by nie mieszać ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.
[…] takie organizować. Wspólnie z nimi i ok. 10 dziećmi piekłam pomarańczowe babeczki-pieguski, marchewkowo-piernikowe muffinki i kruche ciasteczka. Najbardziej oczekiwanym punktem programu było oczywście dekorowanie […]
Śliczne babeczki i do tego każda inna:)