Torcik malinowy na spodzie z sucharków i Nutelli

Torcik, który przygotowali koloniści z grupy prowadzonej przeze mnie Kuchni Artystycznej na przyjazd kierownictwa BTA KOMPAS. Bardzo mocno się postarali i ich starania zostały wynagrodzone bo zebrali same pochwały 🙂 Po kilku godzinach w lodówce deser był lekko stężały, więc podawaliśmy go w miseczkach, z musli i kawałkami czekolady. Na drugi dzień zgęstniał, więc kroiliśmy go w trójkąty.

Backstage z produkcji i aranżacji torciku do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Spód z sucharków:

  • 120 g sucharków
  • 180 g Nutelli
  • 50 g czekolady mlecznej

Wypełnienie:

  • 500 g serka naturalnego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • ciepła woda
  • 1 koszyszek malin

Mus malinowy:

  • 1 koszyczek malin
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Pokrusz sucharki w malakserze. Wymieszaj z roztopioną w kąpieli wodnej Nutellą oraz czekoladą. Wyłóż masą tortownicę dobrze dociskając do spodu i brzegów. Wstaw do lodówki do stwardnienia.

Serek twarogowy wymieszaj z cukrem a śmietankę ubij. Żelatynę rozmieszaj w ciepłej wodzie. Zahartuj zimnym serkiem. Połącz z resztą serka, śmietanką i zmiksowanymi malinami. Wylej na sucharkowy spód i wstaw do lodówki.

Zmiksuj maliny i posłodź. Dodaj żelatynę rozmieszaną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wylej mus na stężałą masę serowo-śmietanowo-malinową. Wstaw kolejny raz do lodówki. Podawaj po stężeniu musu.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*