Torcik, który przygotowali koloniści z grupy prowadzonej przeze mnie Kuchni Artystycznej na przyjazd kierownictwa BTA KOMPAS. Bardzo mocno się postarali i ich starania zostały wynagrodzone bo zebrali same pochwały 🙂 Po kilku godzinach w lodówce deser był lekko stężały, więc podawaliśmy go w miseczkach, z musli i kawałkami czekolady. Na drugi dzień zgęstniał, więc kroiliśmy go w trójkąty.
Backstage z produkcji i aranżacji torciku do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Spód z sucharków:
- 120 g sucharków
- 180 g Nutelli
- 50 g czekolady mlecznej
Wypełnienie:
- 500 g serka naturalnego
- 10 łyżek cukru pudru
- 330 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny
- ciepła woda
- 1 koszyszek malin
Mus malinowy:
- 1 koszyczek malin
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Pokrusz sucharki w malakserze. Wymieszaj z roztopioną w kąpieli wodnej Nutellą oraz czekoladą. Wyłóż masą tortownicę dobrze dociskając do spodu i brzegów. Wstaw do lodówki do stwardnienia.
Serek twarogowy wymieszaj z cukrem a śmietankę ubij. Żelatynę rozmieszaj w ciepłej wodzie. Zahartuj zimnym serkiem. Połącz z resztą serka, śmietanką i zmiksowanymi malinami. Wylej na sucharkowy spód i wstaw do lodówki.
Zmiksuj maliny i posłodź. Dodaj żelatynę rozmieszaną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wylej mus na stężałą masę serowo-śmietanowo-malinową. Wstaw kolejny raz do lodówki. Podawaj po stężeniu musu.
jeju, jeju! znowu takie pyszności! ale Wy tam cuda przygotowywaliście :]
[…] przygotowana dla kierownictwa BTA Kompas przez uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej. Podana razem z torcikiem malinowym na spodzie z sucharków i Nutelli. Połączenie klasycznego sosu bolońskiego z pieczarkami, makaronem, swieżymi ziołami i […]