Kulinarny obóz który miałam niedawno okazję prowadzić zwieńczył finałowy bankiet i nasz okazały tort – orzechowo-śmietanowy z owocami. To drugie tego rodzaju dzieło upieczone przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, po torcie karmelowo-słonecznikowym.
Backstage z produkcji i konsumpcji tortu do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Biszkopt orzechowy (upiecz 2):
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
- 2 śmietanki kremówki po 330 ml
- 1 opakowanie żelatyny
- cukier puder (wg gustu)
Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy
- brzoskwinie
- borówki
- porzeczki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, a następnie żółtka (delikatnie wmieszaj) oraz wymieszane z proszkiem do pieczenia i orzechami mąki (również delikatnie wmieszaj by nie zniszczyć piany). Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na pół.
Tak samo przygotuj drugi biszkopt.
Masa śmietanowa: Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij, dosłodź do smaku. Wmieszaj żelatynę i wstaw na chwilę do lodówki.
Składanie tortu: Na blat biszkoptowy wyłóż dżem brzoskwiniowy i część masy śmietanowej. Przykryj drugim biszkoptem i przełóż kolejną warstwą dżemu oraz bitej śmietany. Umieść kolejny biszkopt, krem i owoce. Udekoruj brzegi śmietaną i posiekanymi orzechami. Wierzch ciasta posyp owocami (u nas borówki i porzeczki).
Czwartego blatu nie wykorzystaliśmy. Polecam użyć go do klasycznego ciasta z galaretką lub np. ptasiego mleczka.
Dziewczyny w akcji:
I podczas degustacji:
wygląda obłędnie:) pycha:)
Będę robiła niebawem, ale bez owoców. Chcę nakryć go masą cukrową, tylko zastanawiam się czy mogę dodać dżem żeby biszkopt nie był suchy albo np. wiśnie z kompotu.
Oczywiście. Dodaj dowolny dżem i/lub owoce z kompotu. Możesz też nasączyć biszkopt ulubionym alkoholem.