Jajka faszerowane z nutą żurku

Wielkanoc już za chwilę, więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Proponuję jajka w bardzo wielkanocnej odsłonie – z nutą żurku. Pewnie myślicie sobie: aromat żurku w paście jajecznej? Dlaczego nie? Dzięki przyprawie do żurku i barszczu białego jajka nabierają jeszcze bardziej wielkanocnego charakteru. Można do nich dodać dowolną wędlinę (np. szynkę lub kabanosy), żółty ser i obowiązkowo wiosną – zdrową zieleninę!

Wielkanocne jajka faszerowane z nutą żurku

  • 6 jajek
  • 100 g szynki
  • 50 g kiełków brokuła
  • 2 łyżki majonezu light (użyłam Majonez Delikatny Winiary)
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do żurku i barszczu białego
  • świeży szczypiorek

Ugotuj jajka na twardo. Z czterech odetnij górną część i wydrąż, wyciągając żółtko. Drobno posiekaj, razem z pozostałymi jajkami. Dodaj kiełki brokuła.

Majonez wymieszaj z jogurtem oraz przyprawą do żurku i barszczu białego. Połącz z jajkami i kiełkami. Umieść pastę w wydrążonych jajkach, tworząc na górze kopułkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*