No, dobra, nie tylko moje dania, ale i Mamy. Poniżej podsumowanie tego co pojawiło się na naszym tegorocznym wielkanocnym stole. Prócz tradycyjnej białej kiełbasy, jajek itp.
Mama zrobiła klasyczną sałatkę ziemniaczaną i galart.
Ja szybką pastę z resztek gotowanego kurczaka.
- 1 pierś z kurczaka
- 4 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- 4 rzodkiewki
- 3-4 łyżeczki sosu wiosennego z koperkiem Winiary
- posiekany koperek
- sól, pieprz, ew. przyprawa uniwersalna
I prostą sałatkę z makaronem.
- 200 g makaronu świderki
- 400 g wędzonej piersi z kurczaka
- 1 świeży ogórek
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu Winiary
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
W pierwsze święto zajadaliśmy żurek w chlebie.
W drugi dzień była pieczona szynka, souvlaki z polędwiczki i polędwiczka grillowana. Niestety, nic nie utrwaliłam na zdjęciu.
A na deser mieliśmy kruszaniec z serem i brzoskwiniam, mazurki (bakaliowy i czekoladowy)
- ciasto kruche z przepisu na kruche babeczki z kremem budyniowym
- wersja owocowa: 50 g masła, 2 łyżki miodu, suszone figi, żurawina, śliwki i morele suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa
- wersja czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, owoce suszone takie jak wyżej
i tort karmelowy z rumem i powidłami śliwkowymi.
- biszkopt
- 500 g sera mascarpone
- 1 masa krówkowa o smaku kakaowym
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- rum (2 łyżki do kremu, reszta do nasączenia biszkoptu)
- 1 słoik powideł
W dużej misce wymieszaj mascarpone z masą krówkową. W osobnym naczyniu ubij śmietankę. Delikatnie wmieszaj ją do masy z mascarpone. Dodaj cukier i rum.
Przekładaj kremem i powidłami biszkopt nasączony rumem.
Kremu wyszło nam trochę za dużo, więc powędrował do zamrażalnika.
Widzę same pyszności. Ale po świętach to nic bym już chyba nie zmieścił. No może kawałek tortu 😉
Piękna fotorelacja! 🙂
śliczny ten torcik ! 🙂
Tak, tak, uroku nie można odmówić przede wszystkim jajku na środku niczym wymalowanym ręką pięciolatki 😉