Powoli zaczęłam testować przepisy, które mogłyby pojawić się na wielkanocnym stole. W najbliższych dniach pokażę Ci kilka dzieł jakie stworzyliśmy z M. w miniony weekend. Zacznę od tego o największym współczynniku efektu do włożonej pracy – jajek faszerowanych pastą jajeczną z brokułami. Te ostatnie przygotowałam w mikrofalówce w dosłownie 3 minuty wykorzystując pojemniki silikonowe Jana Niezbędnego. Gorąco polecam ten wynalazek 🙂 Przepis możesz zmodyfikować nie rozdzielając białek i żółtek – tak by powstała jednolita pasta jajeczna.
- 1/2 małego brokuła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula lub połowa większej
- 2 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Brokuł podziel na różyczki. Opłucz i umieść w pojemniku silikonowym Jana Niezbędnego. Zamknij pudełko, upewnij się, że kolorowy wentylek pozostał uchylony, a następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 3 minuty.
Gdy warzywa przestygną, dokładnie je posiekaj. Przełóż ponownie do pojemnika silikonowego.
Cebulkę pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do pojemnika silikonowego.
Jedno jajko drobno posiekaj. Dodaj do pojemnika silikonowego.
Pozostałe jajka przekrój w poprzek na pół. Wydrąż, usuwając żółtka łyżeczką. Żółtka dodaj do pozostałych składników, do pudełka silikonowego.
Wmieszaj majonez i starannie połącz wszystkie składniki. Oprósz zawartość pudełka solą oraz świeżo mielonym pieprzem i ponownie wymieszaj. Otrzymaną pastę umieść w wydrążonych jajkach.
Gotowe jajka faszerowane podawaj, np. na liściach roszponki.
Muszą być pyszne, bo smakowicie wyglądają.