Gofry – przepis podstawowy

Przepis na gofry idealne, czyli smaczne i chrupiące. Podaję przepis na wersję słodką. Gofry na wytrawnie robi się tak samo, tylko należy pominąć dodatek cukru. Zapraszam m.in. na wytrawne gofry z Rubinem i warzywami.

Gofry - przepis podstawowy

  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (32 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj mleko z mąką, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i olejem. Delikatnie połącz z białkami. Wylewaj ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smaż gofry na złoty kolor.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np:

– cukrem pudrem

– bitą śmietaną i owocami

– bitą śmietaną z Advocaatem (300 ml śmietanki + 1/4 szklanki Advocaatu)

– Nutellą (i owocami lub konfiturą)

– twarogiem i konfiturą

– frużeliną owocową na ciepło (np. jagody lub wiśnie z kompotu zagęszczone mąką ziemniaczaną lub gumą ksantanową)

– musem owocowym (np. jabłkowym, gruszkowym, śliwkowym)

– owsianką, kaszą na mleku (jaglaną, owsianą, jęczmienną, pęczak) – super wychodzi z owsianką i musem owocowym 

2 komentarzy

  1. Przepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*