Nie wiem sama co mam pisać o tym daniu. Makaron, dużo warzyw, sos pomidorowy… Coś takiego nie może nie smakować. Przynajmniej mnie 🙂 Polecam zarówno w wersji jarskiej jak i mięsnej. Ja dodałam kabanosa bo akurat miałam go sporo w zanadrzu, ale dobra szynka lub poczciwy kurczaczek też będą super.
- 250 g makaronu muszle (conchiglioni)
- 1/2 kalafiora
- 2 długie kabanosy (grube, niezbyt wysuszone)
- 1 por
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 kostka bulionowa (warzywna Winiary)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
- ser żółty do posypania wierzchu
Ugotuj muszle na al dente wg przepisu na opakowaniu, czyli 11 minut. Zahartuj zimną wodą. Opłukane i drobno pokrojone różyczki kalafiora ugotuj na parze, również na al dente. Ja użyłam garnka z sitem do gotowania na parze – na dole były conchiglioni, a na górze kalafior. Oba składniki gotowałam tak samo długo.
Kabanosy pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Gdy się zrumienią, przełóż je do naczynia z kalafiorem. Na patelnię umieść pokrojony w plastry por, dodaj 2 łyżki oleju i podsmażaj do momentu aż warzywo lekko zmięknie. Dorzuć do kabanosów i kalafiora. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pomidory pelati wraz z zalewą, oraz kostkę warzywną. Gotuj na małym ogniu ok. 10-15 minut. Dopraw koncentratem oraz świeżo mielonym pieprzem. Połowę sosu przełóż na naczynia z farszem kabanosowo – warzywnym.
Farszem nadziewaj zahartowane muszle. Wykładaj do naczynia żaroodpornego. Zalej pozostałym sosem pomidorowym. Zapiekaj w 180°C ok. 20 minut. Chwilę przed wyjęciem z piekarnika posyp danie startym żółtym serem w preferowanej przez Ciebie ilości.
Apetycznie wyglądają te muszelki:)
Dziękuję 🙂