Przepis na gofry idealne, czyli smaczne i chrupiące. Podaję przepis na wersję słodką. Gofry na wytrawnie robi się tak samo, tylko należy pominąć dodatek cukru. Zapraszam m.in. na wytrawne gofry z Rubinem i warzywami.
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (32 g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj mleko z mąką, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i olejem. Delikatnie połącz z białkami. Wylewaj ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smaż gofry na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np:
– cukrem pudrem
– bitą śmietaną i owocami
– bitą śmietaną z Advocaatem (300 ml śmietanki + 1/4 szklanki Advocaatu)
– Nutellą (i owocami lub konfiturą)
– twarogiem i konfiturą
– frużeliną owocową na ciepło (np. jagody lub wiśnie z kompotu zagęszczone mąką ziemniaczaną lub gumą ksantanową)
– musem owocowym (np. jabłkowym, gruszkowym, śliwkowym)
– owsianką, kaszą na mleku (jaglaną, owsianą, jęczmienną, pęczak) – super wychodzi z owsianką i musem owocowym
[…] i tostykuchnia:Międzynarodowaokazja:Smacznie i niedrogoDrukujWiem, wszyscy lubimy słodkie gofry. Ale wierzcie mi, w wersji wytrawnej też smakują świetnie. Dziś podałam je z […]
Przepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.