Jako, że przywieźliśmy z Włoch i Austrii moc różnych smakołyków, należało czym prędzej zaprosić „moje Dziewczyny” na wspólne smakowanie. Szczególnie wina z rejonu Chianti 🙂 Zarówno to, jak i inne, białe, w kartonie (kupione w zwykłym sklepie za 1,7 eur) smakowało wybornie! Winka popijaliśmy do bruschetty, prostej pasty z gorgonzolą i rogali/chałki z rozmaitymi konfiturami. O wszystkim nieco więcej poniżej.
Kochane ciocię pamiętały, że Alicja skończyła 11 września roczek. Z tej okazji przyniosły piękną kartkę z życzeniami i super ręczniczek z wyhaftowanym imieniem i datą urodzenia Ali. Wspaniały prezent! Polecam wszystkim niewiedzącym co kupić maluchowi. Ręcznik to coś bardzo praktycznego, w dodatku (ten) został złożony w pięknego kotka i otrzymał zindywidualizowany akcent w postaci haftu, który zostanie z nami na lata!
Bruschetta z pesto pietruszkowym i pomidorami
- bruschetta (u nas bruschetta z Włoch, ale można zastąpić bagietką
- pesto pietruszkowe (z tego przepisu na pesto pietruszkowe) – można użyć gotowe pesto bazyliowe
- pomidorki koktajlowe
- przyprawa z bazylią z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Bruschetta z makrelą i serem
- bruschetta (u nas bruschetta z Włoch, ale można zastąpić bagietką)
- oliwa
- makrela wędzona
- ser żółty (u nas wędzony, ale może być zwykły)
- szczypiorek
Makaron z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
- makaron casarecce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pomidory suszone w oleju z ziołami
- 250 ml śmietanki 30%
- ok. 100 g sera gorgonzola
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- rukola
- orzechy włoskie
Makaron ugotuj na al dente. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z suszonych pomidorów. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane suszone pomidory. Wymieszaj, poczym dolej śmietankę i wkrusz ser. Dodaj również mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Doprowadź do wrzenia. Opcjonalnie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Do sosu wmieszaj makaron oraz rukolę. Posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami włoskimi.
Słodkości:
- włoskie cantucci
- włoskie rogaliki cornetti (jak polskie 7-day’sy, tylko bez nadzienia) – jak dla mnie bardzo sztucznie smakujące
- domowa chałka – z tego przepisu na chałkę drożdżową
Dodatki:
- domowe masło
- masło słonecznikowe
- miód
- dżem pomarańczowy
- dżem cytrynowy
- dżem figowy
- Nutella
- krem z orzechami macadamia
Oczywiście każdy żonglował smakami w sposób na jaki miał ochotę. Zdecydowanie największą furorę zrobił dżem pomarańczowy i dżem figowy.
Moje ulubione połączenia:
- chałka i masło
- chałka, masło, dżem figowy
- chałka, Nutella, dżem pomarańczowy
- chałka, masło słonecznikowe, miód – jak w tej „kanapce miś„
Uwielbiam włoską kuchnię!!! Mogłabym jeść ich potrawy codziennie i nigdy by mi się nie znudziły 🙂