Włosko-polska kolacja na roczek Alicji

Jako, że przywieźliśmy z Włoch i Austrii moc różnych smakołyków, należało czym prędzej zaprosić „moje Dziewczyny” na wspólne smakowanie. Szczególnie wina z rejonu Chianti 🙂 Zarówno to, jak i inne, białe, w kartonie (kupione w zwykłym sklepie za 1,7 eur) smakowało wybornie! Winka popijaliśmy do bruschetty, prostej pasty z gorgonzolą i rogali/chałki z rozmaitymi konfiturami. O wszystkim nieco więcej poniżej.

Kochane ciocię pamiętały, że Alicja skończyła 11 września roczek. Z tej okazji przyniosły piękną kartkę z życzeniami i super ręczniczek z wyhaftowanym imieniem i datą urodzenia Ali. Wspaniały prezent! Polecam wszystkim niewiedzącym co kupić maluchowi. Ręcznik to coś bardzo praktycznego, w dodatku (ten) został złożony w pięknego kotka i otrzymał zindywidualizowany akcent w postaci haftu, który zostanie z nami na lata!

20160917_183808

20160915_193952Bruschetta z pesto pietruszkowym i pomidorami

BRUSCHETTA Z PESTO PIETRUSZKOWYM I POMIDORAMI

  • bruschetta (u nas bruschetta z Włoch, ale można zastąpić bagietką
  • pesto pietruszkowe (z tego przepisu na pesto pietruszkowe) – można użyć gotowe pesto bazyliowe
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawa z bazylią z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Bruschetta z makrelą i serem

BRUSCHETTA Z MAKRELĄ I SEREM

  • bruschetta (u nas bruschetta z Włoch, ale można zastąpić bagietką)
  • oliwa
  • makrela wędzona
  • ser żółty  (u nas wędzony, ale może być zwykły)
  • szczypiorek
Makaron z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

 MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, GORGONZOLĄ I RUKOLĄ

  • makaron casarecce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory suszone w oleju z ziołami
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ok. 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • rukola
  • orzechy włoskie

Makaron ugotuj na al dente. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z suszonych pomidorów. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane suszone pomidory. Wymieszaj, poczym dolej śmietankę i wkrusz ser. Dodaj również mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Doprowadź do wrzenia. Opcjonalnie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

Do sosu wmieszaj makaron oraz rukolę. Posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami włoskimi.

Słodkości:
  • włoskie cantucci
  • włoskie rogaliki cornetti (jak polskie 7-day’sy, tylko bez nadzienia) – jak dla mnie bardzo sztucznie smakujące
  • domowa chałka – z tego przepisu na chałkę drożdżową
Dodatki:
  • domowe masło
  • masło słonecznikowe
  • miód
  • dżem pomarańczowy
  • dżem cytrynowy
  • dżem figowy
  • Nutella
  • krem z orzechami macadamia

Oczywiście każdy żonglował smakami w sposób na jaki miał ochotę. Zdecydowanie największą furorę zrobił dżem pomarańczowy i dżem figowy.

20160917_184413-a 20160917_205016Moje ulubione połączenia:
  • chałka i masło
  • chałka, masło, dżem figowy
  • chałka, Nutella, dżem pomarańczowy
  • chałka, masło słonecznikowe, miód – jak w tej „kanapce miś

20160917_184807-a

20160916_043032 Wino w kartonie

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*