Włoskie tiramisu robiłam już kilka razy, z przepisu, który publikowałam w 2011 r. W smaku deser był zawsze super, ale konsystencja wychodziła dość płynna. Postanowiłam dodawane do klasycznego tiramisu jajka zastąpić bitą śmietaną. Pomysł okazał się bardzo dobry bo deser ładnie się kroił, ale pozostał lekki. Przygotowałam go na obiad we włoskim stylu dla Rodziny, przygotowany z okazji roczku Alicji i pokazu zdjęć z wakacji we Włoszech.
Składniki na poncz kawowy:
- 3 łyżeczki kawy instant + niepełny kubek wrzącej wody
- 8 łyżek Amaretto
Składniki na krem do tiramisu:
- 330 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek Amaretto
Dodatkowo:
- biszkopty savoiardi
- kakao
- kawa ziarnista i liście melisy do dekoracji
Zaparz kawę, dobrze przestudź i dodaj Amaretto.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z cukrem i likierem Amaretto. Do masy serowej wmieszaj delikatnie ubitą śmietanę.
Namocz połowę biszkoptów w kawie i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj masą z mascarpone i oprósz kakao. Wyłóż drugą warstwę biszkoptów oraz serową masę. Wstaw do lodówki na minimum 5-6 godzin. Oprósz kakao przed podaniem. Udekoruj ziarnami kawy i liśćmi mięty.
Krem ze świeżych pomidorów
– z grzankami lub makaronem „corallini”
Gnocci ziemniaczane
– z sosem borowikowym i łososiem pieczonym z bazylią i suszonymi pomidorami
– z pesto bazyliowym i kurczakiem pieczonym z bazylią i suszonymi pomidorami
– miodowym pieczonymi udkami z kurczaka
Warzywa
– buraczki na ciepło
– buraczki na ciepło ze śmietaną
– pieczona marchewka i kalafior
– surówka z marchewki i antonówki
Wersja deseru z 30.04.2021:
- likier pomarańczowy (Cointreau) zamiast Amaretto do masy z mascarpone
- czekolada do picia w proszku o smaku pomarańczowym do posypywania warstw
Bardzo ciekawy przepis. 🙂 Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
Uwielbiam Tiramisu!!! „Podkradam” przepis 😉 Mam nadzieję, że mi wyjdzie i że nie potem nie pójdzie w boczki 😉
Prezentuje się obłędnie jak również smakuje! Dziękuję za wspaniały przepis na tiramisu 🙂