Puszyste, korzenne, cynamonowo-karmelowe i raczej z tych słodszych. Z dodatkiem kwaskowej żurawiny i ciemnej czekolady. Pyszne jesienne muffinki, idealne na chłodnawy wrześniowy wieczór przy herbatce z przyjaciółkami.
Na zdjęciu w tle – keks z cukinią i camembertem
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 1/2 szklanki cukru Muscovado
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki startej surowej dyni
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
„Normalnie” przygotowuję muffinki typową metodą, czyli przez dodanie składników mokrych do sypkich. Tym razem jednak bardzo mi się śpieszyło i po prostu do miski z mąką, solą, proszkiem, sodą, cynamonem, imbirem i cukrem dodałam pozostałe składniki i wymieszałam łyżką. Piekłam w 180 st. ok. 20 min.
[…] przepisy na wykorzystanie dyni można znaleźć na polskich blogach kulinarnych. Przepis na Muffinki z dynią, czekoladą i żurawiną proponuje Katarzyna z bloga „WKrainieSmaku.pl” Z kolei Ulla – autorka bloga „Kuchnia na […]
[…] już w tym roku korzenne muffinki dyniowe, muffinki dyniowe ze skórką pomarańczową, dyniowe scones. Tym razem połączyłam dynię i […]