Bardzo proste bułeczki drożdżowe, o moim ulubionym smaku, czyli waniliowym. Z dodatkiem słodkiej żurawiny i waniliowym lukrem. Mniam! Takie idealne do kawki 🙂
Podany niżej przepis na ciasto drożdżowe sprawdził się już w wielkanocnej plecionce z orzechami i kardamonem i kilku innych wypiekach spoza bloga. Mogę go więc śmiało polecić. Bułeczki drożdżowe (i ogólnie drożdżowe wypieki) rządzą!
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 3.5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 100 g suszonej żurawiny
- opcjonalnie lukier i kolorowa posypka
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier i cukier z wanilią. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj żurawinę. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
Podziel ciasto na 8 części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h. Piecz w 200°C ok. 10-15 min.
Po przestudzeniu możesz polać te pyszne bułeczki drożdżowe lukrem i posypać kolorową posypką.
I zamarzyły mi się takie bułeczki. A drożdżowe ostatni raz robiłam chyba latem;)
boskie! kocham wanilię i żurawinę 🙂
Czyli nie ja jedna 😉
Wiesz co dobre ;D
Witaj 🙂
czy mąke mam przesiać ?
czy mogą być owoce goji suszone ( nie mam zurawiny akurat)
czy moge piec z termoobiegiem i w jakij temp ?
Pozdrawiam cieplutko
Bożena
Witam. Mąkę można przesiać, aczkolwiek ja tego nie robiłam. Myślę, że owoce goji mogą być, z tym, że smak będzie nieco inny. Ciasto drożdżowe również czasem piekę z termoobiegiem. W takim wypadku 180 st. wystarczy. To generalna zasada z tym obniżaniem temperatury o 20 st. w przypadku wykorzystania termoobiegu. Taka informacja znajduje się w instrukcji do mojego piekarnika.
Pani Kasiu,
wyszły duże pyszne.Tylko chyba popełniłam jakis błąd bo ciasto było troche lepkie? za krótko wyrabiałam.. nie wiem jak to wplyneło na efekt końcowy ale bułeczki są b.dobre
Pozdrawiam 🙂
Tak, ciasto trzeba dość długo wyrabiać, tak aby samo odklejało się od rąk. Ale skoro smakowały bułeczki to znaczy, że wszystko było z nim w porządku. Gratuluję sukcesu i życzę smacznego!