Mini-kanapeczka, którą przygotowałam jako przystawkę dla Natalii i Emi. Intensywna w smaku pasta z suszonymi pomidorami i fetą super łączy się z mniej wyraźnym jajkiem. Takie samo połączenie testowałam też w tostowanej kanapce. Również była super. Pasta fajnie smakuje także posypana podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Jej resztki można zużyć do sosu śmietanowego lub położyć na pizzę.
Składniki na pastę z suszonych pomidorów, fety i kremowego serka:
- 6 suszonych pomidorów
- 80-100 g sera typu „polska feta”
- 200 -300 g kremowego serka – ilość serka zależy od gustu i przeznaczenia pasty. Jeśli ma być intensywna w smaku (tak jak w kanapce ze zdjęcia), lepiej dać go mniej. Jeśli wolimy rzadszą konsystencję można częściowo kremowy serek zamienić na twarożek homogenizowany lub jogurt/śmietanę.
Dodatkowe składniki:
- pieczywo – u mnie te domowe pszenne bułeczki
- jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- ulubione kiełki
Pasta z suszonymi pomidorami: Pomidory posiekaj w malakserze lub Thermomix. Dodaj oba sery i dokładnie połącz składniki.
Pastą posmaruj pieczywo. Połóż na wierzch plasterki lub ćwiartki jajka. Posyp szczypiorkiem i kiełkami.