Kaszotto z marchewką i groszkiem

Jedna z wersji kaszotta, którą akurat udało mi się sfotografować. Niemniej polecam różne warianty dania tego typu. Wystarczy wrzucić na patelnię jakieś mięsko lub wędlinę, dodać warzywa i kaszę (np. pozostałą z obiadu z poprzedniego dnia) i szybki zdrowy obiad gotowy 🙂

Pęczotto-z-marchewkąi-groszkiem-i-wędliną

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3-4 szklanki bulionu warzywego
  • marchewka z groszkiem (mrożonka)
  • surowa wędlina długodojrzewająca
  • ulubione przyprawy, np. mieszanka bazylia z suszonymi pomidorami, świeża pietruszka, koperek itp.
  • pomidorki koktajlowe

Posikaj cebulę i przesmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj kaszę. Chwilę smaż, po czym porcjami dodawaj bulion. Gdy kasza zmięknie, dodaj warzywa. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz przyprawy i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Inne, fajne połączenia:

  • kiełbasa krakowska sucha, bób, kalafior, koperek, kasza bulgur

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-kurczakiem-marchewka-i-groszkiem

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-indykiem-fasolka-i-cukinia

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*