Jedna z wersji kaszotta, którą akurat udało mi się sfotografować. Niemniej polecam różne warianty dania tego typu. Wystarczy wrzucić na patelnię jakieś mięsko lub wędlinę, dodać warzywa i kaszę (np. pozostałą z obiadu z poprzedniego dnia) i szybki zdrowy obiad gotowy 🙂
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3-4 szklanki bulionu warzywego
- marchewka z groszkiem (mrożonka)
- surowa wędlina długodojrzewająca
- ulubione przyprawy, np. mieszanka bazylia z suszonymi pomidorami, świeża pietruszka, koperek itp.
- pomidorki koktajlowe
Posikaj cebulę i przesmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj kaszę. Chwilę smaż, po czym porcjami dodawaj bulion. Gdy kasza zmięknie, dodaj warzywa. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz przyprawy i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Inne, fajne połączenia:
- kiełbasa krakowska sucha, bób, kalafior, koperek, kasza bulgur
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-kurczakiem-marchewka-i-groszkiem
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-indykiem-fasolka-i-cukinia