Makaron z twarogiem i cynamonem

Wczoraj zachwycałam się wytrawnym makaronem z twarogiem, cebulką i groszkiem. Dziś przyszła pora na wersję słodką – z cynamonem. Tym razem podeszłam do tematu minimalistycznie, ale czasem dodaję do sera owoce  (najlepiej sprawdzają się jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie z puszki), musy owocowe (uwielbiam śliwkowy i truskawkowy), ewentualnie powidła lub konfitury (np. jagodową). W wielu przepisach na makaron z serem pojawia się też śmietanka, bułka tarta, cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Możliwości na urozmaicenie tego prostego dania zdecydowanie nie brakuje.

  • makaron (u mnie wstążki Mafaldine corte)
  • twaróg w kostce (u mnie mielony, półtłusty z Czarnkowa)
  • masło
  • cukier lub cukier waniliowy
  • cynamon

Ugotuj makaron ale dente, według  przepisu na opakowaniu.

Stop masło z cukrem. Dodaj pokruszony ser. Lekko podgrzej, wmieszaj cynamon oraz makaron i od razu podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*