Wczoraj zachwycałam się wytrawnym makaronem z twarogiem, cebulką i groszkiem. Dziś przyszła pora na wersję słodką – z cynamonem. Tym razem podeszłam do tematu minimalistycznie, ale czasem dodaję do sera owoce (najlepiej sprawdzają się jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie z puszki), musy owocowe (uwielbiam śliwkowy i truskawkowy), ewentualnie powidła lub konfitury (np. jagodową). W wielu przepisach na makaron z serem pojawia się też śmietanka, bułka tarta, cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Możliwości na urozmaicenie tego prostego dania zdecydowanie nie brakuje.
- makaron (u mnie wstążki Mafaldine corte)
- twaróg w kostce (u mnie mielony, półtłusty z Czarnkowa)
- masło
- cukier lub cukier waniliowy
- cynamon
Ugotuj makaron ale dente, według przepisu na opakowaniu.
Stop masło z cukrem. Dodaj pokruszony ser. Lekko podgrzej, wmieszaj cynamon oraz makaron i od razu podawaj.