Lekka zapiekanka z dużą ilością warzyw. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a w dniu pieczenia tylko połączyć. Zapiekankę można też łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej. Dzięki papierowi z do pieczenia z folią aluminiową, makaron nie przykleja się do formy. Co istotne, papier z folią nie rozrywa się podczas wykładania zapiekanki na talerze, jak dzieje się w przypadku użycia samej folii.
- 500 g makaronu
- 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów
- 2 garści mrożonej marchewki z groszkiem
- 300 g chudej wędliny
- 1 papryka
- ½ puszki kukurydzy
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- Makaron ugotuj na al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Podgotuj brokuły oraz marchewkę z groszkiem – ok. 3 minuty. Warzywa mogą pozostać twarde.
- Wędlinę pokrój w niewielką kostkę.
- Paprykę również pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, a pomidorki przekrój na pół.
- Połącz jogurt naturalny z jajkami, ziołami i przyprawami. Wymieszaj z warzywami i wędliną w dużej misce. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia z folią aluminiową.
- Piecz ok. 40-45 minut w 170°C, najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej.