Ciasto Snickers, czyli inspirowane połączeniem smaków znanych z popularnego batonika – Snickersa. W internecie krąży mnóstwo wersji podobnego ciacha. Większość jest z masą budyniową i orzechami włoskimi (nie wiem dlaczego). Jednakże ja uznałam, że lepiej trzymać się oryginalnych smaków. Dlatego wymieniłam budyń na karmel, a orzechy włoskie na orzeszki ziemne.
A wszystko to zrobiłam na prośbę Oli i razem z nią (oraz M.) – ciacho było bowiem jej tegorocznym tortem urodzinowym nr 2 (na przyjęcie dla koleżanek), po pierwszym torcie marchewkowym. Mnie i Markowi został po owym przyjęciu jeden dwuosobowy kawałek… Całe szczęście, że się załapaliśmy. Było warto 🙂
Ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Masa z orzeszków ziemnych:
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 380 g orzeszków ziemnych
Masa czekoladowa
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 3/4 puszki masy kajmakowej
Ciasto miodowe cz. 1: Przesiej mąkę z sodą. Dodaj cukier. Wymieszaj z zimnym masłem na stolnicy lub w malakserze. Dodaj jajko i jogurt. Zagnieć gładkie ciasto. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Masa z orzeszków ziemnych: Rozpuść masło z cukrem w rondlu lub na patelni. Dodaj miód i orzeszki. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto miodowe cz.2: Podziel ciasto na 3 części. Każdą rozprowadź równomiernie po dnie tortownicy. Nakłuj widelcem. Na jeden z blatów nałóż masę z orzeszków ziemnych. Wszystkie blaty upiecz na złoty kolor.
Masa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuść czekolady. Dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj, by masa była gładka.
Wykończenie. Na jeden z miodowych blatów (bez orzechów) nałóż masę kajmakową. Przykryj drugim blatem. Na nim rozsmaruj masę czekoladową. Zwieńcz ciasto blatem z orzeszkami ziemnymi.
Ponieważ zostało mi odrobinę ciasta, przygotowałam jeszcze dwie mini-tartaletki z resztką orzechów.
ooj też bym się cieszyła jakbym się załapała na takie ciacho 🙂 nie jestem wielką fanką słodkości, ale akurat snickersa lubię, a ten Twój to w ogóle wybitnie wygląda 😉
Dziękuję 🙂
Wydaje mi się, że jest niesamowicie trudne, ale może w końcu zdobędę się na odwagę i je zrobię 🙂
Absolutnie nie jest trudne. Wymaga jedynie poświęcenia trochę czasu.