To nasz pierwszy samodzielnie przygotowany obiad z użyciem Thermomix. Super smaczny! Inspirację zaczerpnęłam tutaj. My użyliśmy jednak wyfiletowane udka i dodaliśmy zupełnie inne przyprawy – cytrynowa mieszkanka dobrze łączy się z winem i świetnie pasuje na aktualne upały. Na aromatycznej, „winnej” parze ugotowaliśmy młode ziemniaczki, które obrał dla nas Fernando wg tego przepisu na obieranie ziemniaków w Thermomix (1 minuta, obroty wsteczne, poziom 3). Przepis na surówkę z marchewki i jabłka pochodzi z przepisów podstawowych Thermomix.
Gulasz z udek kurczaka:
- 50 g cebuli
- 70 g marchewki w kawałkach
- 40 g oleju rzepakowego
- 450 g mięsa z ud kurczaka
- przyprawa z „Pomysłu na kurczaka z nutą cytryny”
- 100 g białego wytrawnego wina
- małe ziemniaczki
Cebulę i marchewkę rozdrobnij malakserem. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej, następnie warzywa i mięso. Duś ok. 10 minut. Dodaj wino i duś jeszcze ok. 20 minut, do miękkości mięsa. Podawaj danie z ziemniaczkami ugotowanymi na parze i surówką.
Sposób przygotowania w Thermomix
1. Umieść w naczyniu cebulę i marchewkę, rozdrobnij 5 sek / obr 7. Dodaj olej i mięso obtoczone w przyprawie do kurczaka z nutą cytryny.
2. Ziemniaczki umieść w dolnej części przystawki Varoma. Nałóż przystawkę Varoma na naczynie miksujące.
3. Gotuj: 10 min / Varoma / Wsteczne / Soft.
4. Dodaj wino i pozostaw na kilka minut. Kontynuuj gotowanie: 10 min / 100° / Wsteczne / Soft.
5. Kontynuuj gotowanie: 10 min / Varoma / Wsteczne / Soft.
Surówka z marchewki i jabłka
- 250 g marchewki
- 150 g jabłek pokrojonych w ćwiartki
- 20 g oleju
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 szczypty soli
Surówka: Rozdrobnij malakserem marchewkę i jabłko lub zetrzyj na tarce. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Sposób przygotowania w Thermomix
W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki. Rozdrobnij 5 s/ obr. 5.