Świetny pomysł na a’la grillowe przyjęcie, np. na domowym balkonie, gdzie na ma możliwości wstawienia prawdziwego grilla. W paczuszkach przygotowanych z papieru do pieczenia z folią można podobnie zapiekać owoce – np. pod kruszonką i podawać na ciepło w towarzystwie lodów.
- 300-400 g dowolnej kiełbasy wędzonej, np. frankfurterek wieprzowych
- 500 – 700 g ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- ½ puszki kukurydzy
- ½ brokuła lub ½ opakowania mrożonych brokułów
- olej rzepakowy
- ulubione zioła (np. lub mieszanka przyprawowa – np. czubryca czerwona, zioła prowansalskie)
- Pokrój kiełbasę na plasterki, ziemniaki w łódeczki, paprykę w paski, a cebulę w piórka.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Brokuły zblanszuj 2-3 minuty.
- Wymieszaj kiełbasę i warzywa w dużej misce z olejem rzepakowym i przyprawami.
- Przekładaj porcjami do kieszonek przygotowanych z papieru do pieczenia z folią Jana Niezbędnego – zgodnie z ilustracją zdjęciową.
6. Zapiekaj ok. 10-15 minut w temperaturze 180°.