Pakieciki mięsno-warzywne

Świetny pomysł na a’la grillowe przyjęcie, np. na domowym balkonie, gdzie na ma możliwości wstawienia prawdziwego grilla. W paczuszkach przygotowanych z papieru do pieczenia z folią można podobnie zapiekać owoce – np. pod kruszonką i podawać na ciepło w towarzystwie lodów.

  • 300-400 g dowolnej kiełbasy wędzonej, np. frankfurterek wieprzowych
  • 500 – 700 g ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ brokuła lub ½ opakowania mrożonych brokułów
  • olej rzepakowy
  • ulubione zioła (np. lub mieszanka przyprawowa – np. czubryca czerwona, zioła prowansalskie)
  1. Pokrój kiełbasę na plasterki, ziemniaki w łódeczki, paprykę w paski, a cebulę w piórka.
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Brokuły zblanszuj 2-3 minuty.
  4. Wymieszaj kiełbasę i warzywa w dużej misce z olejem rzepakowym i przyprawami.
  5. Przekładaj porcjami do kieszonek przygotowanych z papieru do pieczenia z folią Jana Niezbędnego – zgodnie z ilustracją zdjęciową.

6. Zapiekaj ok. 10-15 minut w temperaturze 180°.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*