Specjał z kuchni Mamusi 🙂
Poniżej wersja podstawowa, taka jak robi Mama. Można ją nieco zmodyfikować dodając czerwoną fasolę z puszki lub buraczki (patrz: śledzie pod pierzynką z buraczkami). Można też ogórki konserwowe zamienić na ogórki kiszone.
- 4 filety śledziowe
- zalewa: 3 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka soli
- 1 cebula, sparzona
- połowa sosu majonezowego przygotowanego z 3-4 łyżek (kopiastych) majonezu i 1,5 łyżeczki musztardy (u Mamy zwykle sarepska, ale Dijon też jest ok)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 4 ziemniaki ugotowane w łupinach i starte, posypane Vegetą lub podobną przyprawą
- druga połowa sosu majonezowego
- 4 jajka ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach
- szczypiorek lub natka pietruszki
Filety umieść w zalewie na ok. 2h lub dłużej. Pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodawaj warstwowo pozostałe składniki w podanej kolejności.
Wersja z 23.12.2016
- 400 g filetów a’la matias z wiaderka
- zalewa: 3 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka soli
- 1 cebula, sparzona
- połowa sosu majonezowego przygotowanego z 5 łyżek majonezu i 2 łyżeczek musztardy stołowej
- 3/4 puszki kukurydzy
- 250 g ogórków konserwowych rozdrobnionych w Thermomix (7 s / obr. 4)
- 6 ziemniaków ugotowancy w łupinach i startych, posypanych Vegetą lub podobną przyprawą
- druga połowa sosu majonezowego
- 6 jajka ugotowane na twardo i rozdrobnione w Thermomix (3 s / obr. 4)
- natka pietruszki
[…] śledzi Mama wykorzystała swoją sztandarową zalewę, która świetnie sprawdza się m.in. w śledziach pod pierzynką. Śledzie w oleju z cytryną mojej […]