Scones z gorgonzolą

Scones numer jeden w moim repertuarze. Bułeczki zachwyciły mnie bardzo miękką i delikatną strukturą. Podczas ich pieczenia roztaczał się kuszący aromat ser gorgonzola. Podawałam je jeszcze ciepłe, na śniadanie z Pauliną. Z  dodatkową porcją gorgonzoli lub wędzonym kurczakiem.  I przecudnie udekorowaną sałatką z pomidorów, bazylii oraz shiso, autorstwa P.

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g masła
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • ok. 1/2 szklanki mleka

Połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzyj palcami razem z mąką. Dodaj ser gorgonzola i również rozetrzyj palcami. Wbij jajko, dodaj śmietanę i większą część mleka. Szybko wyrób jednolite ciasto. Uformuj płaski okrągły placek. Podziel go nożem na osiem trójkątów. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj ciepłe.

5 komentarzy

  1. Jak z gorgonzolą, to muszą być pyszne 😉 Dorzuciłabym jeszcze suszone pomidory, kilka orzechów… Musze zrobić kiedyś na śniadanie ;D

    • A wiesz, że myślałam dokładnie o tym samym – o orzechach i suszonych pomidorach? Nawet miałam je pod ręką, ale stwierdziłam, że zacznę od samej gorgonzoli, a potem będę wzbogacała przepis podstawowy.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*