Scones z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi

Angielskie bułeczki, które tradycyjnie przygotowuje się na słodko i podaje z dżemem truskawkowym do popołudniowej herbatki. Ekipa Szkoły Kuchni Artystycznej jest już jednak nieco przesłodzona (patrz kilka ostatnich wpisów), więc przyrządziła wersję wytrawną. Super udaną i idealnie komponującą się z zupą-kremem z soczewicy i pomidorów.

Backstage z produkcji scones do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Polecam również scones kukurydziane i scones z gorgonzolą.

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypy ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • dodatkowo: rozmącone jajko do posmarowania wierzchu

Połącz mąkę z solą, ziołami i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na małe kawałki suszone pomidory o zimne, również pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzyj palcami razem z mąką. Wbij jajko i dodaj jogurt. Szybko wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły płaski placek. Podziel go na 8 trójkątów. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*