Angielskie bułeczki, które tradycyjnie przygotowuje się na słodko i podaje z dżemem truskawkowym do popołudniowej herbatki. Ekipa Szkoły Kuchni Artystycznej jest już jednak nieco przesłodzona (patrz kilka ostatnich wpisów), więc przyrządziła wersję wytrawną. Super udaną i idealnie komponującą się z zupą-kremem z soczewicy i pomidorów.
Backstage z produkcji scones do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Polecam również scones kukurydziane i scones z gorgonzolą.
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 2-3 szczypy ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 połówek suszonych pomidorów
- 75 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- dodatkowo: rozmącone jajko do posmarowania wierzchu
Połącz mąkę z solą, ziołami i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na małe kawałki suszone pomidory o zimne, również pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzyj palcami razem z mąką. Wbij jajko i dodaj jogurt. Szybko wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły płaski placek. Podziel go na 8 trójkątów. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.
[…] Można podać ją np. z bułeczkami scones. Polecam scones z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi. […]
[…] scones z suszonymi pomidorami […]