Zdrowa i pożywna wersja zupy pomidorowej. Z wartościową i niedocenianą soczewicą, bez zbędnej śmietanki, tłuszczu, itp. składników. Smakowała nie tylko dietetykowi, ale również młodym kucharzom-uczniom letniej Szkoły Kuchni Artystycznej, którzy przyrządzili to dzieło.
Backstage z produkcji zupy do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Można podać ją np. z bułeczkami scones. Polecam scones z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.
- 2 kostki rosołowe
- 3 szklanki wody
- 100 g soczewicy czerwonej
- 4 pomidory
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- pieprz i mielona słodka papryka
Rozpuść kostki rosołowe w gorącej wodzie. Dodaj soczewicę i gotuj ją do miękkości, ok. 10 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz puszkę pomidorów wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i słodką papryką. Zmiksuj blenderem, ponownie dopraw w razie konieczności i podawaj. Bez dodatków, z grzankami, grissini, bułeczkami scones, itp.