Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Zdrowa i pożywna wersja zupy pomidorowej. Z wartościową i niedocenianą soczewicą, bez zbędnej śmietanki, tłuszczu, itp. składników. Smakowała nie tylko dietetykowi, ale również młodym kucharzom-uczniom letniej Szkoły Kuchni Artystycznej, którzy przyrządzili to dzieło.

Backstage z produkcji zupy do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Można podać ją np. z bułeczkami scones. Polecam scones z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.

  • 2 kostki rosołowe
  • 3 szklanki wody
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 4 pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz i mielona słodka papryka

Rozpuść kostki rosołowe w gorącej wodzie. Dodaj soczewicę i gotuj ją do miękkości, ok. 10 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz puszkę pomidorów wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i słodką papryką. Zmiksuj blenderem, ponownie dopraw w razie konieczności i podawaj. Bez dodatków, z grzankami, grissini, bułeczkami scones, itp.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*