Klasyczne angielskie bułeczki, serwowane do popołudniowej herbatki z masłem i dżemem truskawkowym. Nasze (moje i uczestniczek Obozu Kuchni Artystycznej) przygotowane były na śniadanie i zawierały otręby. Tak żeby było trochę zdrowiej.
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki mleka
Połącz mąkę z solą, otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzyj palcami razem z mąką. Wbij jajko i dodaj większą część mleka. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 6-8 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj ciepłe. Będą świetnie z szynką, serami (super pasuje gorgonzola, jak w tych scones z gorgonzolą), a także na słodko – w wersji najbardziej typowej z masłem i konfiturą.