Ćevapi lub zdrobniale or ćevapčići to bałkańskie ruloniki z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub cielęcego), smażone bądź grillowane (czasem nadziane na patyczki). Zwykle z cebulą, czosnkiem i dowolnymi przyprawami oraz ziołami, np. natką pietruszki, papryką, oregano, majerankiem, musztardą, itp.
Kotanyi oferuje specjalny mix przyprawowy do cevapcici w skład którego wchodzi: sól, pieprz, papryka, cebula, czosnek, Cayenne i oczywiście glutaminian sodu. Proporcje sugerowane przez producenta to 600 g mięsa + 2 łyżki mieszanki.
Cevapcici podaje się z m.in. plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem, serkiem wiejskim, grillowanymi warzywami. Uważane są za narodowe danie Serbii oraz Bośni i Hercegowiny, ale popularności nie brakuje im również w Chorwacji, Słowenii, Bułgarii, Rumunii, Czechach, Słowacji, a nawet niektórych częściach Włoch.
Moja wersja (zainspirowana przepisem z Biedronki):
- mięso z łopatki mielonej
- (jajko)
- cebula
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka ostra
- chilli w płatkach
Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj ruloniki i smaż na suchej patelni, piecz w piekarniku lub na grillu.