Nie ma to jak spontaniczne pomysły i wykorzystywanie poświątecznych resztek! Chyba w życiu nie wpadłabym na połączenie pierogów z krewetkami i selerem naciowym, gdyby nie to, że w lodówce M. zapodziały się mamine pierożki z kapustą i grzybami. I moje z twarogiem oraz fetą. Spontanicznie dodałam do nich lekko podsmażony seler, kukurydzę i krewetki co już samo w sobie stanowi super kompozycję. Ja, w każdym razie, jestem pod wrażeniem. Polecam również do makaronu bądź pieczywa.
- ugotowane lub podsmażone pierogi (np. ruskie lub z kapustą i grzybami)
- krewetki królewskie
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- seler naciowy
- kukurydza z puszki
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej z zalewy do suszonych pomidorów
- pestki dyni
Podsmaż krewetki na niewielkiej ilości oleju, doprawiając czosnkiem, świeżą pietruszką, solą i pieprzem. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni podpraż pokrojony na plasterki seler naciowy, 2-3 minuty. Dodaj kukurydzę, dopraw do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie (gdy trafi Ci się mało aromatyczny seler) również przyprawą warzywną. Podawaj z gotowanymi, podsmażanymi lub podgrzanymi w mikrofali pierogami. Na koniec posyp danie podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Grunt to pomysłowość! 🙂 Dużo dobrego w 2013!
Dziękuję i nawzajem 😀
Moje smaki…pysznie wygląda!
o, ciekawy pomysł.
jesteś bardzo kreatywna!
pozdrawiam w Nowym Roku, Kasiu!
[…] lepiłam pierogi w DDTVN, potem robiłam orkiszowe uszka z mamą, następnie podawałam powigilijne pierogi z kapustą i grzybami w towarzystwie krewetek i selera naciowego, a teraz naszła mnie ochota na poćwiczenie falbanki i wypróbowanie nowego farszu. Dodatkowo […]
[…] pierogi podane z krewetkami i selerem naciowym […]
[…] odkryłam całkiem niedawno, serwując te warzywa w towarzystwie krewetek, do pierogów (patrz: krewetki z selerem naciowym i pierogami). Dziś wersja sałatkowa, z szynką parmeńską. Podawana z wytrawnym chlebem czekoladowym. W […]