Pyszny sposób na bardzo aromatyczną wieprzowinię. Z intensywną fetą, ziołami i smakowym olejem. My serwowaliśmy nasze roladki ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami, ale w roli dodatku sprawdzą się także inne warzywa: zielona fasolka, groszek, marchewka czy brokuły, zarówno gotowane na parze jak i w postaci purée.
- schab bez kości w plastrach
- ser feta
- sól, pieprz
- czosnek granulowany, papryka słodka, suszona szałwia
- olej z bazylią i czosnkiem
Rozbij mięso tłuczkiem. Na jednym z brzegów układaj plastry fety. Zawiń w roladkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i szałwią. Podsmaż na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. Przykryj i duś do miękkości mięsa, ok. 10 min. Podawaj np. ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
—
FETA STUFFED PORK ROLL-UPS
Nice way to serve pork – flavoured with feta cheese, basil-garlic oil and a tiny bit of sage. We served our roll-ups with spinach leaves and baked herbed potatoes. Any other vegetables would work well too, e.g. green peas, carrots, runner beans, broccoli – steamed or puréed.
- pork chops
- feta cheese
- garlic-basil infused canola oil
- salt, pepper,
- granulated garlic, powdered sweet paprika, dried sage
- to serve: e.g. spinach leaves, green peas, broccoli, baked potatoes or potato purée
Flatten the pork chops. Place a bit of feta cheese at one end of the meat piece. Roll up, season with salt, pepper, granulated garlic, powdered sweet paprika and dried sage. Heat up the oil and sear a few minutes, on every side. Cover and cook for additional 10 minutes.
Uwielbiam szpinak w każdej postaci. Aż dziwne, że jeszcze nie łączyłam go z polędwiczkami. 🙂