Mazurek, który upiekłam u rodziców. Na doskonale kruchym spodzie, z ciasta takiego jak Mama używa do maślanych babeczek. Dla amatorów zakrapianych wypieków. Z kremem budyniowym i suszonymi śliwkami nasączonymi wódką. Dzieło zwieńczyła polewa czekoladowa. Krem, śliwki i polewę można również ułożyć na biszkoptowym blacie – jasnym lub kakaowym.
Kruchy spód:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Krem budyniowy Mamy:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki (tortowej, wrocławskiej lub krupczatki)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- —
- 250 g margaryny
- wódka do smaku (ok. 100 ml)
Pijane śliwki:
- 300 g suszonych śliwek
- 3/4 szklanki wódki
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Polewa czekoladowa:
Tym razem po prostu stopiłam gorzką czekoladę i dodałam do niej cukier puder. Niestety, masa nie wyszła zbyt gładka. Dlatego polecam przepis na tę idealną polewę czekoladową, taką jaką używam do ciasta Milka.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 3/4 kostki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
UWAGA! Zacznij od namoczenia śliwek!
Kruchy spód: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i cukier. Dodaj żółtka i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Wyklej ciastem blaszkę o wymiarach 20×30 cm. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min.
Krem budyniowy: Przygotuj budyń. Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Następnie zmiksuj budyń z margaryną i wódką.
Pijane śliwki: Zagotuj wódkę z wodą i cukrem. Wymieszaj syrop ze śliwkami i gotuj ok. 5 min. Pozostaw do nasiąknięcia na ok. 12h.
Polewa czekoladowa: Roztop czekoladę z margaryną i cukrem. Przestudź. Dodaj roztrzepane żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka.
Na upieczony kruchy spód wyłóż krem budyniowy, a następnie odsączone z syropu śliwki. Polej lekko przestudzoną polewą czekoladową. Podawaj gdy zastygnie.
Kasiu!
Pragnę życzyć Ci wspaniałych świąt!
Pozdrawiam Cię wielkanocnie :]
Dziękuję Karmel-itko 🙂
[…] porcji budyniu z tego […]