Ten wpis dedykuję mojej Natalce, która obchodzi dziś urodziny, jest miłośniczką herbaty z cytryną, a prezentowany napój został przygotowany specjalnie dla niej i w całości przez nią skonsumowany 🙂
- kilka kostek zamrożonej herbaty Mint&Honey
- 1 szklanka zimnej herbaty Mint&Honey
- 2-3 plasterki cytrynek z miętą
- 3-4 łyżki syropu z cytrynek
- sok z 1/2 cytryny
Zaparz dwie torebki herbaty w 400 ml wody. Po ostudzeniu, część zamroź w foremkach do kostek lodu. Resztę umieść w lodówce.
Rozkrusz lód crusherem do lodu. Dodaj zimną herbatę, cytrynki z syropu, syrop oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj, przelej herbatę do dużej szklanki i podawaj. Np. udekorowaną liśćmi świeżej mięty.
A tu herbatka w otoczeniu śniadaniowych smakołyków. Bo na upalne letnie śniadanie została podana.
Natalia skrzętnie urwaliła na iPad’owym zdjęciu całe śniadanko. Prócz herbatki zaserwowałam:
– na talerzu: koreczki – pieczarki marynowane, czosnek w oleju suszone pomidory, pumpernikiel z sosem czosnkowo-ziołowym i wędzonym łososiem, ser Rubin
– chlebek z lnem i sezamem (przepis wkrótce), chlebek z pestkami dyni i orzechami laskowymi + smakowe oliwy (sojowa, rozmawynowa), oleje (arachidowy, czasnkowy, czosnkowo-bazyliowo-pomidorowy)
– paszteciki-ślimaczki z pieczarkami i fetą (przepis wkrótce)
– ciasteczka z masłem orzechowym
– konfitury: truskawkowa i rabarbarowa z pomarańczą (przepisy wkrótce) + masło orzechowe i Nutella
Polecam też:
https://wkrainiesmaku.pl/22029/zielona-czy-czarna-ktora-herbate-wybrac/
smakowity prezent urodzinowy :]
pozdrawiam!
[…] Moje pieczarkowe ślimaczki podawałam jak to Polacy zwykli podawać pizzę – z ketchupem i sosem czosnkowo-ziołowym. Oba sosy bardzo pasowały, podobnie jak bukiet sałat i pomidory. Jak te zakręcone bułeczki prezentowały się na stole możecie zobaczyć w wpisie o cytrynowo-miodowo-miętowej herbacie mrożonej. […]