W Krainie Smaku

Tymbaliki drobiowe z chrupiącą czapeczką

Lekkie drobiowe paszteciki z warzywami, które warto podać z najprostszym sosem pomidorowym typu Marinara. Uroku dodaje im posypka z sera i bułki tartej lub kruszonki serowej. Przepis stworzyłam na potrzeby warsztatów w SPOT.

Do mięsa dodaj drobno pokrojone warzywa. Podgrzej mleko i dodaj do niego bułkę tartą. Wymieszaj i połącz (bardzo dokładnie) powstałą papkę z mieloną szynką oraz warzywami. Dopraw do smaku. Wyłóż masę do przygotowanych wcześniej foremek muffinkowych, do ok. połowy wysokości. Umieść kawałek sera i przykryj masą mięsno-warzywną. Zapiekaj ok. 30-40 minut w 180 st. C. 10-15 minut przed wyjęciem posyp drobno startym serem wymieszanym z bułką tartą w proporcji objętościowej 1:1. Powstanie ładna i smaczna rumiana czapeczka. Ciekawą czapeczkę można także stworzyć z wytrawnej kruszonki z dodatkiem sera.

Uwagi/wskazówki:

– Bułkę tartą możesz zastąpić zwykłym pieczywem – chlebem lub bułką, namoczoną w wodzie bądź mleku. Możesz też zamiast pieczywa użyć kaszę kuskus (ok. 3/4 szklanki suchej)