Sernik – Budyniowa Chmurka

Sernik, który miał wyjść puszysty, a wyszedł po prostu budyniowy. Zupełnie nie jak sernik. Świetnie udał się jednak spód z półkruchego ciasta i bez problemu wystarczył na dużą blaszkę.

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyż. wody + 2 łyż. wódki (bo nie mogłam zagnieść tego ciasta)
  • 6 jajek
  • 1.5 szkl. cukru
  • 1 kg mielonego sera
  • 2 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
Forma 23×36 cm (trochę za duża, wolałabym zwiększyć proporcję między masą a spodem), 160°C/1h.
Skorzystałam z przepisów na dwa pyszne wypieki, które miałam okazję skosztować jakiś czas temu:

Puszysty sernik budyniowy cioci Haliny (Natalii M.)

  • 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 1 szkl. mąki, 1/3 kostki margaryny, szczypta soli
  • 6 jajek, 1.5 szkl. cukru, 1 kg mielonego sera, 1 szkl. oleju, 2 szkl. mleka, 2 budynie śmietankowe

180°C/1h

Sernik „Złota rosa” Karoliny Zaleskiej

  • 300 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy
  • 1 kg sera, 4 żółtka, 2 jajka, 200 g cukru, 1 budyń śmietankowy, cukier waniliowy
  • 6 białek, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Forma kwadratowa 24 cm, 190°C/45 min.

Podobny sernik robiła też Dorotuś.

Najprawdopodobniej idealnie byłoby zrobić połowę porcji ciasta, a blaszkę i masę taką jak Karolina.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*