W Krainie Smaku

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i konfiturami

Oto zapowiedziane we wpisie o moich smakach dzieciństwa rogaliki krucho-drożdżowe, które od zawsze piekłam z Mamą. Najczęściej nadziewałyśmy je domowymi powidłami lub gęstą konfiturą z czarnej porzeczki. Rogaliki, które przedstawiam dziś powstały na tegorocznego sylwestra i wypełniała je masa makowa, masa makowa i dżem brzoskwiniowy od Mamy Marka lub konfitura z aronii. Pierwsze dwa warianty otrzymały jeszcze warstwę lukru pomarańczowego i posypkę z kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i konfiturą

Ciasto krucho-drożdżowe:

Dzisiejsze nadzienia:

Wierzch:

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj zimne masło i rozkrój nożem na małe kawałki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, śmietanę, jajka oraz rozkruszone drożdże. Szybko zagnieć ciasto i wstaw do lodówki. Wyciągaj je partiami, rozwałkowując każdą porcję. Z rozwałkowanego ciasta wytnij koło, które podziel na 8 części. Na każdą część (trójkąt z okrągłym brzegiem) nałóż ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Zawiń w rogaliki. Piecz na delikatnie słomkowy kolor w 180°C z termoobiegiem.

Przestudzone rogaliki krucho-drożdżowe podawaj z cukrem pudrem (u mnie te z konfiturą aroniową) lub lukrem (sporządzonym z cukru pudru, wody oraz olejku pomarańczowego) i skórką pomarańczową (u mnie te z makiem oraz te z makiem i konfiturą brzoskwiniową).

Rogaliki z makiem w przekroju.
Rogaliki krucho-drożdżowe z dżemem z aronii.
Rogaliki z konfiturą z aronii w przekroju.