Wiewiórka

Klasyczne ciasto, upieczone po raz pierwszy z moimi Czarownicami, w nowej foremce Emi w kształcie babeczek-choinek. Z przyprawą do piernika. Później ciasto to piekła Natalia w prodiżu, z dodatkiem kakao.

  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 winne jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • opcjonalnie cynamon, przyprawa do piernika, kakao, czekolada, itp.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wmieszaj jabłka i orzechy. Piecz ok. 45 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem i udekorować całymi orzechami.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*