Klasyczne ciasto, upieczone po raz pierwszy z moimi Czarownicami, w nowej foremce Emi w kształcie babeczek-choinek. Z przyprawą do piernika. Później ciasto to piekła Natalia w prodiżu, z dodatkiem kakao.
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 winne jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- opcjonalnie cynamon, przyprawa do piernika, kakao, czekolada, itp.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wmieszaj jabłka i orzechy. Piecz ok. 45 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem i udekorować całymi orzechami.
Nieskromnie przyznam, że nawet ładne wyszło mi to ciasto 🙂 Ale jeśli miałabym polecić jakieś jabłkowe ciasto, to bardziej smakowało mi to: https://wkrainiesmaku.pl/9082/batoniki-owsiane-z-jablkiem/, które zrobiłam dzień wcześniej.
Wyszło Ci, wyszło. Prezentowało się znakomicie 🙂