Chlebek, który upiekłam do bigosu tradycyjnego. Najprostszy z możliwych, chleb pszenno-żytni na zakwasie (żytnim), dokarmionym dzień wcześniej. Bez wyrabiania i bez składników bardziej wyszukanych niż mąka i woda.
Chlebek upiekłam by podawać z bigosem tradycyjnym, ale light.
- 2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego (450 g)
- 1 szklanka mąki pszennej graham (1850)
- 2 szklanki pszennej chlebowej
- 1.5 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
Wymieszaj zakwas z obiema mąkami, solą cukrem i wodą. Przełóż ciasto do foremki keksowej o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Koniecznie w ciepłe miejsce, np. do piekarnika z włączoną żarówką.
Wyciągnij blaszkę, rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wstaw chleb i piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 200 st. C. i piecz jeszcze ok. 30 minut.
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂
Oj, ja też 🙂
Ja tez piekę :), ale smaka narobiłaś, bigos i swojski chlebek.
http://eatmemargaret.blogspot.com/
Strasznie duzo tego zakwasu! Robie podobny chlebek, ale uzywam najwyzej 4-5 lyzek zakwasu… Czy Twoj chlen nie jest bardzo kwasny?
Nie, zupełnie nie był kwaśny. Ale zakwas mam młody, może dlatego. Kiedyś też robiłam z mniejszą ilością zakwasu, oczywiście udawały się, ale mniej i wolniej rosły.