Najprostszy chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chlebek, który upiekłam do bigosu tradycyjnego. Najprostszy z możliwych, chleb pszenno-żytni na zakwasie (żytnim), dokarmionym dzień wcześniej. Bez wyrabiania i bez składników bardziej wyszukanych niż mąka i woda.

Chlebek upiekłam by podawać z bigosem tradycyjnym, ale light.

Najprostszy chleb pszenno-żytni na zakwasie

  • 2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego (450 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej graham (1850)
  • 2 szklanki pszennej chlebowej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody

Wymieszaj zakwas z obiema mąkami, solą cukrem i wodą. Przełóż ciasto do foremki keksowej o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Koniecznie w ciepłe miejsce, np. do piekarnika z włączoną żarówką.

Wyciągnij blaszkę, rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wstaw chleb i piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 200 st. C. i piecz jeszcze ok. 30 minut.

5 komentarzy

  1. Strasznie duzo tego zakwasu! Robie podobny chlebek, ale uzywam najwyzej 4-5 lyzek zakwasu… Czy Twoj chlen nie jest bardzo kwasny?

    • Nie, zupełnie nie był kwaśny. Ale zakwas mam młody, może dlatego. Kiedyś też robiłam z mniejszą ilością zakwasu, oczywiście udawały się, ale mniej i wolniej rosły.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*