Szybkie ciasto – chlebek cukiniowy z dodatkiem bakalii, cynamonu i czekolady. Wilgotne i aromatyczne, podobne do ciast marchewkowych (patrz: ciasto marchewkowe z bakaliami i nutą piernika, tort marchewkowy). Pyszne! Powstało na zlot rodzinny i na owym zlocie zostało sfotografowane 🙂 Na spotkanie upiekłam też tartaletki czekoladowe z jagodami. Je też gorąco polecam.
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 1.5 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 szklanki startej cukinii (350 g)
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g suszonej żurawiny
- 2 garście groszków czekoladowych
Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i jogurt. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj cukinię, drobno posiekane orzechy żurawinę oraz groszki czekoladowe. Przełóż ciasto do dwóch keksówek. Piecz w 175 st. C. ok. 50-60 minut.
Pyszności 🙂
[…] możecie od razu znaleźć recepturę np. na korzenne ciasto marchewkowe albo korzenne ciasto z cukinią. To naprawdę smaczny sposób na piernika świątecznego – z dodatkiem marchewki. Dzięki […]