Klasyczne scones, czyli angielskie bułeczki podawane do popołudniowej herbatki, najczęściej z masłem i dżemem. Na Obozie Kuchni Artystycznej powstały ich dwie wersje – trójkątna i okrągła, z ładnym nacięciem. Jedna lekko słodka i cynamonowa, druga wytrawna, przygotowana tak samo, ale bez cukru i cynamonu.
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru cynamonowego
- 75 g masła
- 1 jajko
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wmieszaj zimne masło, rozcierając je palcami razem z mąką. Wbij jajko i stopniowo dodawaj jogurt zagniatając jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły placek, który następnie pokrój na 8 trójkątów. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by trójkąty się z sobą nie stykały.
Możesz też uformować okrągłe bułeczki, jak zrobiła to inna grupa.
Piecz ok. 20 min w 180°C. Podawaj ciepłe. Na przykład z masłem orzechowym i miodem, masłem i konfiturami, powidłami, kremem czekoladowym itp.
Zachwycające maleństwa 🙂
Zrobiłam te bułeczki wczoraj na kolacje.
Bardzo szybko i łatwo się robi a są pyszne!
Jedliśmy z masłem, serem białym i dżemem brzoskwiniowym.