Zdrowy pomysł na deser, który powstał u mnie przy okazji realizacji przepisów do książki z Optimą Cardio, która pojawi się w kioskach w ostatni piątek września.
- 500 g owoców (jabłek, gruszek, truskawek itp.)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (60 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (50 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 łyżki brązowego cukru (20 g)
- 50 g orzechów włoskich
- 60 g margaryny Optima Cardio
Wybrane owoce umyj i oczyść. Pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w pojedynczych, małych kokilkach lub większym naczyniu żaroodpornym.
Pełnoziarnistą mąkę wymieszaj wraz z płatkami owsianymi, cukrem i drobno posiekanymi orzechami. Dodaj margarynę Optima Cardio. Połącz ją palcami z suchymi składnikami, tak by otrzymać kruszonkę. Następnie posyp nią przygotowane wcześniej owoce. Piecz w 180°C do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.