Owoce pod orzechową kruszonką

Zdrowy pomysł na deser, który powstał u mnie przy okazji realizacji przepisów do książki z Optimą Cardio, która pojawi się w kioskach w ostatni piątek września.

Owoce pod orzechową kruszonką

  • 500 g owoców (jabłek, gruszek, truskawek itp.)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (60 g)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (50 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru (20 g)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 g margaryny Optima Cardio

Wybrane owoce umyj i oczyść. Pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w pojedynczych, małych kokilkach lub większym naczyniu żaroodpornym.

Pełnoziarnistą mąkę wymieszaj wraz z płatkami owsianymi, cukrem i drobno posiekanymi orzechami. Dodaj margarynę Optima Cardio. Połącz ją palcami z suchymi składnikami, tak by otrzymać kruszonkę. Następnie posyp nią przygotowane wcześniej owoce. Piecz w 180°C do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*