Krupnik z kaszą gryczaną niepaloną

Rozgrzewająca, pyszna zupa z najzdrowszą z kasz – gryczaną, w jej najzdrowszej wersji, czyli niepalonej. Brak obróbki termicznej sprawia, że taka kasza posiada jeszcze więcej wartości odżywczych niż jej popularniejsza siostra – kasza palona. Poza tym jest łagodniejsza w smaku, więc do krupniku nadaje się wprost idealnie! Krupnik doprawiłam gotową zupą z torebki, podobnie jak miało to miejsce przy przepisie pt. zupa ziemniaczana z marchewką, kalafiorem i szpinakiem. Obie te propozycje szczególne polecam osobom mniej doświadczonym w kuchni.

Krupnik z kaszą gryczaną niepaloną

Mała uwaga: Krupnik jest lepszy na drugi dzień, gdy smaki się „przegryzą”.

  • 1 por
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • ok. 3/4 szklanki białej kaszy gryczanej (czyli niepalonej)
  • 1 torebka Krupniku „Rodzinna Zupa” Winiary
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Pokrojony na plasterki por i podobnie pokrojoną marchewkę umieść w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj warzywa na małym ogniu. Dorzuć w międzyczasie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Następnie dodaj zupę z torebki rozmieszaną w ok. 500 ml wody. Gotuj całość do miękkości warzyw i kaszy gryczanej, czyli ok. 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Usmaż na patelni, doprawiając solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do drobiu. Przełóż mięso do garnka z zupą. Dorzuć posiekaną natkę i podawaj.

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*