Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną

Zupa z sezonowych, delikatnych w smaku warzyw. Można ją dowolnie doprawić – papryką, czosnkiem, ziołami lub dodatkiem wyrazistego sera. Ja ograniczyłam się dziś do czosnku, chilli (wypróbowałam też wersję z parmezanem i wersję z jogurtem greckim). Krem powałam z kaszą jaglaną, którą postanowiłam trochę poeksplorować, Jest przecież taka zdrowa, a zupełnie niepopularna.

  • 2 patisony (ok. 800 g)
  • 2 cukinie (ok. 800 g)
  • 2 pory
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • sól, świeżo mielony pieprz, świeżo mielone chilli w płatkach, czosnek
  • opcjonalnie śmietana, ser gorgonzola lub parmezan

Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Patisony i cukinię pokrój w kostkę, a pora w plastry. Podsmaż kilka minut na oleju. Zalej rosołem i gotuj do miękkości warzyw, ok. 10 min. Zupę zmiksuj blenderem i dopraw według uznania (na przykład chilli i czosnkiem jak ja to zrobiłam). Możesz wmieszać ser gorgonzola lub śmietanę. Podawaj z kaszą jaglaną.

3 komentarzy

  1. Kasiu, widzę, że coraz lepiej panujesz nad aparatem! piękne zdjęcie.
    a ta zupka.. jak dla mnie rewelacja!
    nie wpadłabym na to, by zrobic krem z patisonów.
    inspirujesz mnie bez ustanku!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*