Ciasto z przepisu Mamy. Proste drożdżowe, bez wyrabiania. Z sezonowymi owocami i tradycyjną kruszonką. Zawsze smaczna klasyka w wersji uproszczonej, dla zabieganych i leniwych.
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- śliwki
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Ubij lekko trzepaczką jajka z cukrem. Umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki, w podanej kolejności: mąkę, drożdże, mleko, olej i mąkę. Po 2h wymieszaj, dodając szczyptę soli. Wyłóż ciasto do formy 20 x 30 cm. Na wierzchu rozłóż wypestkowane owoce. Z mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę i przykryj nią śliwki. Piecz w 180 st. C. ok. 30 min.
Ah, takie pyszności w 2 godziny? I do tego z owocami i kruszonką. Lubię to:)
Nooo to rzeczywiście drożdżowy ekspres!!:-)
Bardzo lubie drożdżowe ciacho z owocami. Przepis zachowuję:-)
Trzeba mieć i takie przepisy. Nie zawsze ma się czas na mozolne wyrabianie i pieczenie
Zgadzam się całkowicie!
Uwielbiane prze zemnie i całą moją rodzinę! Ciasto obowiązkowe w każdym sezonie śliwkowym:)
Pysznie wygląda i mega szybkie! Musze skorzystać z przepisu 🙂
Polecam 🙂
zdjęcia są pyszne! ach.
zresztą, drożdżowe najlepsze! na tę pozycje namawiać mnie nie musisz xd