Kotlety schabowe w panierce panko i ziemniaczki w sosie koperkowym z nutą cytryny

I stało się. Zrobiłam pierwsze w moim życiu kotlety schabowe 😉 Poniżej mój klasyczny niedzielny obiad z lekkim twistem. Do przygotowania panierki, zamiast zwykłej bułki tartej użyłam japońskiej panierki panko – to znacznie większe okruchy pieczywa, które tworzą super grubą i super chrupiącą skórkę. Polecam gorąco. Ziemniaczki po prostu upiekłam z piekarniku i podałam z gotowym sosem koperkowym, a nucie ziołowej, będący… Pomysłem na rybę w sosie śmietanowo-ziołowym Winiary. Do tego fasolka i prażone migdały i gotowe 🙂

Kotlety schabowe w panierce panko i ziemniaczki w sosie koperkowym z nutą cytryny

  • ok. 5-6 ziemniaków
  • przyprawa do frytek lub ziemniaków (zioła prowansalskie też będę ok)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 sznycle wieprzowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • panierka panko do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • pomysł na… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym Winiary
  • 200 ml śmietanki lub mleka
  • fasolka szparagowa (mrożona)
  • płatki migdałowe
  • świeży koperek

Ziemniaki obierz, pokrój w tzw. wedges i umieść w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą i posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 1 godziny.

Kotlety opłucz, osusz i rozbij tłuczkiem do mięsa. Obtocz w jajku rozbełtanym z niewielką ilością mleka, a następnie w panierce panko. Usmaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.

W międzyczasie przygotuj Pomysł na… zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pomniejszając jedynie ilość płynu, jeśli wolisz otrzymać gęściejszy sos. Ugotuj również na parze fasolkę, a migdały upraż na suchej patelni.

Podawaj upieczone ziemniaczki polane sosem koperkowym i z dodatkowym, posiekanym świeżym koperkiem, w towarzystwie kotletów schabowych w panko i fasolki szparagowej z migdałami. Oczywiście kotlety świetnie pasują również do purée ziemniaczanego i każdej surówki lub gotowanych jarzyn.

Kotlety schabowe w panierce panko i ziemniaczki w sosie koperkowym z nutą cytryny

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*