Oto pomysł na obiad, który warto przygotować gdy totalnie nie ma się czasu na mieszanie w garnkach, a jednocześnie chce się coś zdrowo zjeść unikając ukrytego tłuszczu we wszelkich gotowcach. Jeśli mamy ryż z poprzedniego dnia lub makaron – warto go dodać do zupki.
- 1/2 opakowania mrożonych warzyw do zupy kalafiorowej lub innych
- 2 szklanki ulubionego bulionu
- świeży koperek
- opcjonalnie śmietanka do zabielenia
W bordowym pojemniku silikonowym Jana Niezbędnego (1200 ml) umieść mieszankę warzyw. Zalej bulionem i zamknij pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 10 minut. Otwórz kuchenkę, przemieszaj zupę i mikrofaluj jeszcze ok. 5 minut. Jeśli warzywa będą odpowiednio miękkie dodaj posiekany koperek i opcjonalnie śmietankę.
Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.