Dzisiejszy przepis, choć zatytułowany „potrawka z kurczakiem i kabanosami” to tak naprawdę tylko baza do wielu dań z zastosowaniem wędzonej kiełbasy. Potrawkę można podać z pieczywem, ryżem, makaronem lub zawinąć w naleśniki i zapiec. Ja tak właśnie zrobiłam. Na ciepłą kolację z Gosią Szeląg.
Składniki na potrawkę z kurczakiem i kabanosami:
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- olej – zalewa z suszonych pomidorów
- sól czosnkowa
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
- cebula
- 2-3 łodygi selera naciowego
- garść włoszczyzny ciętej w paski (mrożonej)
- garść pieczarek (mrożonych)
- 1 słoik passaty pomidorowej (690 g)
- 3-4 kabanosy
- kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami z kaparami
- 1/3 puszki kukurydzy
Dodatkowo, do wersji z naleśnikami:
- naleśniki Mamy z tego przepisu
- sos pomidorowy (z passaty pomidorowej i czosnku)
- ser żółty
- szczypiorek lub inna „zielenina”
Kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż na oleju – zalewie z suszonych pomidorów. Dopraw do smaku solą czosnkową, pieprzem ziołowym i ostrą papryką. Dodaj posiekaną cebulę. Chwilę razem smaż, po czym dodaj warzywa i pieczarki. Duś do miękkości warzyw. Wmieszaj połowę passaty pomidorowej, pokrojonego w cienkie plasterki kabanosa oraz suszone pomidory i kukurydzę.
Tak otrzymaną potrawkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wersja ze zdjęcia powyżej wymaga usmażenia naleśników, które należy następnie zapiec (ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku) z sosem pomidorowym. By go przygotować do pozostałej passaty dodaj zmiażdżony czosnek i dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie również odrobiną cukru. Pod koniec zapiekania naleśniki można posypać serem, a przed samym podaniem świeżą zieleniną.