- filet z łososia
- sól i świeżo mielony pieprz
- ryż jaśminowy
- świeży koperek
- marchewka zasmażana (ze słoika)
Filet z łososia uduś pod przykryciem (bez tłuszczu, skórą do dołu). Dopraw solą i pieprzem. Oddziel skórę, podziel filet na kawałki i wymieszaj z ugotowanym ryżem, najlepiej na tej samej patelni. Dodaj posiekany koperek. Podawaj z podgrzaną marchewką.
* Niestety udało mi się jedynie pstryknąć zdjęcie tego dania „na szybko”, telefonem. Niemniej uznałam, że warto zanotować na niego przepis bo jest absolutnie warte powtórzenia.
- makaron penne
- brokuły
- filet z łososia
- cebula
- bulion warzywny
- śmietanka
- łyżeczka mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypiorek (do podania)
- ser feta (do podania)
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj je al dente. Filet z łososia dopraw solą i pieprzem i uduś na suchej patelni, skórą do dołu. Zdejmij z patelni, usuń skórę i podziel na kawałki.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj makaron, brokuły i łososia. Podlej niewielką ilością bulionu, a następnie śmietanką, wymieszaną z ok. łyżeczką mąki. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze szczypiorkiem i serem feta.