Łosoś z ryżem i marchewką

Dzisiejsza propozycja obiadowa jest tak prosta, że zastanawiałam się czy w ogóle warto robić zdjęcie i wstawiać je na blog. Ale aparat miałam akurat pod ręką, a współczynnik  smaku do włożonej pracy okazał się bardzo wysoki. Duszony łosoś pozostał mi po łososiu w sosie śmietanowym z brokułami*, a marchewkę użyłam ze słoika. Ugotowałam jedynie ryż jaśminowy i obiad był gotowy 🙂
Łosoś z ryżem i marchewką
  • filet z łososia
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ryż jaśminowy
  • świeży koperek
  • marchewka zasmażana (ze słoika)

Filet z łososia uduś pod przykryciem (bez tłuszczu, skórą do dołu). Dopraw solą i pieprzem. Oddziel skórę, podziel filet na kawałki i wymieszaj z ugotowanym ryżem, najlepiej na tej samej patelni. Dodaj posiekany koperek. Podawaj z podgrzaną marchewką.

* Niestety udało mi się jedynie pstryknąć zdjęcie tego dania „na szybko”, telefonem. Niemniej uznałam, że warto zanotować na niego przepis bo jest absolutnie warte powtórzenia.

Łosoś w sosie śmietanowym z brokułami

  • makaron penne
  • brokuły
  • filet z łososia
  • cebula
  • bulion warzywny
  • śmietanka
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypiorek (do podania)
  • ser feta (do podania)

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj je al dente. Filet z łososia dopraw solą i pieprzem i uduś na suchej patelni, skórą do dołu. Zdejmij z patelni, usuń skórę i podziel na kawałki.

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj makaron, brokuły i łososia. Podlej niewielką ilością bulionu, a następnie śmietanką, wymieszaną z ok. łyżeczką mąki. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze szczypiorkiem i serem feta.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*