Wiosna jest tą porą roku, na którą czekamy ze szczególnym utęsknieniem. Lekko ospali i przygnębieni po zimie, po krótkich i szarych dniach, z niecierpliwością wypatrujemy pierwszych naprawdę słonecznych, ciepłych momentów.
Marzymy o tym, aby wszystko wokół nas się zazieleniło, pragniemy poczuć nie tylko zapach kwiatów, ale ten charakterystyczny zapach wiosennego wiatru, który przyjemnie muska skórę…
Wiosna to właśnie ta pora roku, kiedy często postanawiamy zmienić coś w swoim życiu. Jesteśmy przepełnieni życiową energią i optymizmem. Jest to idealny czas na poszukiwanie kulinarnych inspiracji. Śniadania na wiosnę powinny stać się wyjątkowo kolorowe!
Odmień swój początek dnia z Nutellą!
Nutella, pyszny krem z orzechami laskowymi i kakao, towarzyszy nam już od kilkudziesięciu lat. Wykorzystywana jest jako dodatek do bardzo wielu deserów, ciast, tortów, koktajli. Jest to także idealna propozycja na śniadanie. Ale co tak naprawdę wiemy o naszym ulubionym kremie?
Jednym ze składników Nutelli jest olej z owoców palmy oleistej. To właśnie on nadaje kremowi jego wyjątkową konsystencję. Dlaczego to takie ważne? Otóż dlatego, że dzięki niemu Nutella wolna jest od dodatków chemicznych (po prostu nie są potrzebne!). W procesie jej produkcji nie powstają także szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans.
Niezwykle ważne jest to, iż olej pochodzi w całości ze zrównoważonych źródeł, które nie przyczyniają się do niszczenia lasów deszczowych. Produkcja oleju palmowego nie wywiera zatem negatywnego wpływu na środowisko.
Gorąco zachęcamy do przetestowania przepisów z Nutellą, które wprost idealnie nadają się na słodkie wiosenne śniadania!
Drożdżówki z Nutellą
Drożdżówki wprost idealnie nadają się na śniadanie! Można je przygotować samodzielnie i wcale nie trzeba być ekspertem kulinarnym, ponieważ nie jest to trudne zadanie.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml oleju
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Nadzienie:
- Nutella
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki, drożdże. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (na około godzinę). Ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy resztę mąki. Zagniatamy i dodajemy zaczyn z drożdży. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dzielimy ciasto na kilka części. Formujemy bułeczki, rozpłaszczamy je i dodajemy na środek każdej po łyżeczce Nutelli. Zalepiamy brzegi i ponownie odstawiamy – tym razem na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – łączymy wszystkie składniki.
Wyrośnięte drożdżówki układamy na blasze i smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem, posypujemy delikatnie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez około 25 minut.
Rogaliki z Nutellą
Kolejny doskonały pomysł na wiosenne śniadanie to rogaliki z Nutellą. Łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, pyszne!
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnego mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- Nutella
Przesiewamy do miski mąkę i dodajemy posiekaną margarynę. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy jajko i kwaśne mleko. Łączymy z ciastem i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wykrawamy z niego osiem trójkątów. Smarujemy każdy Nutellą i zawijamy w rogaliki. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze około 200 st. C przez 15-20 minut.
Czekoladowe muffinki z Nutellą
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka Nutelli
Mieszamy „suche składniki” w misce. Rozcieramy masło z jajkami i maślanką, wlewamy do mąki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy formę na muffinki. Do papilotek nakładamy po łyżce masy. Dodajemy po łyżce Nutelli i przykrywamy pozostałą masą – papilotki powinny być wypełnione ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w około 200 stopniach przez 15-20 minut.
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na muffinki, rogaliki czy drożdżówki, przed podaniem możemy ozdobić je rozmaitymi owocami, dzięki czemu nasze śniadanie będzie naprawdę kolorowe i smaczne. Dodatkowo możemy użyć bitej śmietany.
Same nutellowe pyszności 🙂